10.29.2014

Blueberry Muffin

blueberry muffin (-)
Sarapan pagi anak2ku sebelum sekolah biasa simpel. Kalo nggak cuma jus buah atau jus sayur segelas gede, makan buah pisang, atau sandwich yang daging slicenya vegetarian or kalkun. Sesekali pancake kalo aku lagi kerajinan dan paling mentoknya kalo aku pas kurang pelumas alias malas...mereka nyendok sereal sendiri, hihihii.
Bukan sok kebule2an lho ya, wong emang nggak ada turunan babar blas, cuma ya entah cetakan lidah mereka kok udah begitu dari pabriknya #nunjuk perut





Nggak kenal deh sarapan nasi goreng telor ceplok apalagi nasi uduk atau bubur ayam kecuali udah di atas jam 9 pagi.  Sak berat-beratnya makan pagi ya paling roti apalah gitu.
Benefitnya, hidupku di pagi hari jadi ringan dan indah :p. Tapi sesekali, budak2 tu terkadang nak cuba ambik breakfast dua tiga muffin kecik je macam kawan2 mat sale (bule) kat sekolah mereka tu haa. Oke tak pe, boleh lah...kena kita buat petang...dan kalo nak makan esok pagipun lagi sedap  kerana macam dah terasa moist lah. (hwaaaiyaaa...tunnerku nggeser).
Jom masak!

Bahan :
Tepung self raising 100-135 (1cup)
Gula castor dikira2 biar manis 
Buah blueberry segar 1 pak kecil 
Butter 2 sdm 
Telur sedang 1 
Susu cair kira2 125 ml (1 cup), sesuaikan kadar kekentalan

Cara :
Panaskan oven 200 derajat C  
Kocok telur, mentega dengan sdikit tepung menggunakan sendok kayu atau whisk manual 
Lalu campurkan ke dlm baskom dgn bahan lainnya. Aduk lagi dgn spatula dan jgn over mix alias kebanyakan ngaduk.
Panggang dgn alas paper cup, selama 5 mnit lalu turunkan suhu jd 175 slama 5-10 mnit lagi sampai mulai kecoklatan 
Test dgn tusuk sate kematangannya. 


No comments:

Post a Comment